Çelik silolar, fabrikalarda ve depolama tesislerinde hububatın ideal ÅŸekilde depolanmasını saÄŸlayan sistemlerdir. Silolarda uzun süre saÄŸlıklı depolama yapmak, bu tesisler için çok önemlidir. Silolarda ürün depolama iÅŸleminin saÄŸlıklı yapılabilmesi için en önemli noktalar, ürün sıcaklığının doÄŸru ÅŸekilde takip edilebilmesi ve havalandırma iÅŸleminin doÄŸru yapılmasıdır. Bu takip ve havalandırma iÅŸlemi, ısı kontrol sistemleri ve havalandırma fanları ile yapılır. Isı kablosu sayısı ve fanların doÄŸru ÅŸekilde seçilmesi gereklidir. Ayrıca silo modeli ve teknik özelliklerinin de doÄŸru seçilmesi gerekir. Silo model seçiminde kapasite önemliyken, teknik özelliklerin belirlenmesinde depolanacak ürün, depolama süresi, kurulacak tesisin yeri önemlidir.
Silo tesis kurulumlarında projelendirme yapıldıktan sonra bütçe çıkmaktadır, bu nedenle tesis kurulumu yapılırken doÄŸru projelendirme yapılması çok önemlidir. Tesis projelendirildikten sonra ekipman listesi çıkmakta ve bütçe belirlenmektedir. Yanlış yapılacak bir yerleÅŸim bütçeyi artırırken, bakım giderlerini de artırabilmektedir. Silolara dolum yapacak elevatör ve konveyör sistemlerinin model ve kapasite seçimlerinin, müÅŸterinin talebi ve silo kapasitelerine göre doÄŸru tercih edilmesi gerekir. Projelendirme yapılırken yapılacak hataların geri dönüÅŸü çok maliyetli olacağından, projelendirme ve tesis kurulumu yapacak firma ve mühendislerin tecrübeli olması çok önemlidir.
Çelik silolarda temel olarak düz tabanlı ve konik tabanlı olmak üzere iki tip mevcuttur. Düz tabanlı silolar yüksek kapasite ve kurulumda düÅŸük maliyet avantajı saÄŸlarken, konik tabanlı silolar daha hızlı dolum boÅŸaltım iÅŸlemi, düÅŸük bakım ve iÅŸletme maliyeti saÄŸlamakta ama kurulum maliyeti daha yüksek çıkmaktadır. Konik silolar genellikle daha sık dolum boÅŸaltım yapılacak yerlerde, örneÄŸin fabrikalarda iÅŸletme siloları olarak veya kurutma tesislerinde yaÅŸ mal siloları olarak kullanılmaktadır.
Çelik silo tesis kurulum ve mühendislik hizmetleri için lütfen bizimle iletiÅŸime geçin.